Wat is Artcore?
ARTCORE is een interdisciplinair vrijetijdsprogramma waarin tien tot vijftien talentvolle jongeren in de leeftijd van 15-20 jaar kennis maken met hedendaagse kunst en design in Haarlem en omstreken. ARTCORE is opgericht door Steye Felix en Marianne Hotske Hamersma en mede ontwikkeld door een groep Haarlemse jongeren. Steye en Marianne zijn beide afgestudeerd aan de kunstacademie (AKV Sint Joost Den Bosch en AKI Artez / KASK Gent) en werken naast hun eigen werkzaamheden als artiest en kunstenaar bij verschillende culturele instellingen als educatief medewerkers. Daarnaast is Steye Felix docent aan het Startcollege Zadkine te Rotterdam en geeft hij les aan MBO 1. De jongeren die ons hebben geadviseerd en geholpen met het ontwikkelen van ARTCORE zijn afkomstig van verschillende scholen in Haarlem (ECL, Lyceum Sancta Maria, Coornhert Lyceum, Rudolf Steiner College en het Mendel College). Deze jongeren studeren inmiddels door heel Nederland veelal op kunstacademies (Willem de Kooning Academie, Hogeschool voor Kunsten Utrecht, AKV Sint Joost, Film Academie, Herman Brood Academie, Gerrit Rietveld Academie, enz..) en vormen samen met de coaches een basis netwerk voor de toekomstige ARTCORE deelnemers. 

Hoe werkt ARTCORE?
Van januari t/m mei komen we wekelijks samen (op een zaterdag of zondag, in overleg met de ARTCORE deelnemers) tijdens deze bijeenkomsten gaan we op excursie naar galeries, kunstinstellingen, musea, en gaan we op atelier bezoek bij kunstenaars en ontwerpers. Jullie krijgen workshops van professionele kunstenaars en ontwerpers. We werken samen met 37PK, Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem en De Toneelschuur. Uiteindelijk mogen jullie bij deze instellingen je eigen projecten bedenken en realiseren; een project waarin beeld en tekst wordt gebruikt (bijvoorbeeld: magazine/poster/blog), een project waarin je werkt met audio (b.v.: audiotour/podcast/radioprogramma), een project waarin je aan de slag gaat met theater (b.v.: performance/decor/video/toneel) en een vrij project (modeshow/rap battle/tentoonstelling/game). Jullie bedenken de projecten en wij zorgen voor een samenwerking met professionele kunstenaars en ontwerpers om jullie ideeën in een mooie vorm te gieten. 

Waarom ARTCORE?
Wij willen met ARTCORE een platform bieden waarin jongeren hun talenten ontwikkelen en een podium krijgen voor hun fascinaties en kijk op de wereld. Haarlem is een stad vol kunst en cultuur, maar mist de reuring van een jonge kunstscéne doordat er geen kunstacademie is. Met ARTCORE willen we reuring en verjonging brengen in de kunstwereld van Haarlem. Daarnaast willen we een stevig platform opbouwen door de jongeren te blijven zien en helpen na hun deelname, dit kan door het helpen met een profielwerkstuk, portfolio besprekingen, het organiseren van een tentoonstelling voor oud deelnemers en/of een stage. 

Voor wie is ARTCORE?
ARTCORE is voor jongeren tussen de 15-20 jaar, VMBO/MBO/HAVO/VWO/, opleiding of tussenjaar, alles is mogelijk! Wij zoeken enthousiaste, nieuwsgierige, creatieve jongeren. Het programma is heel geschikt voor jongeren die interesse hebben om te studeren aan een creatieve opleiding zoals het Media College of een kunstacademie, maar dat is geen vereiste. Het is ook geschikt voor jongeren die nog geen idee hebben wat ze willen doen, maar het te gek vinden om in een groep op een creatief avontuur te gaan. De jongeren die specifiek willen werken aan hun portfolio krijgen extra begeleiding van de coaches naast het vaste programma. 

Wat kost ARTCORE?
Deelname aan ARTCORE kost € 250,00, hiervoor krijgen de deelnemers vijf maanden wekelijks begeleiding van twee coaches, werkruimte en workshops daarnaast zijn reiskosten, entreegelden, materiaalkosten en drinken/eten inbegrepen. Jongeren die graag deel willen nemen aan het programma, maar niet de (financiële) middelen hebben die kunnen aanspraak maken op het Jeugdcultuurfonds Haarlem. Neem dus vooral contact met ons op wanneer de kosten een probleem zijn, wij zoeken samen naar een oplossing, naast het Jeugdcultuurfonds zijn er ook andere mogelijkheden waar wij uiteraard graag bij helpen. 

ARTCORE wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Haarlem en Prins Bernhard Cultuurfonds.